Verjaardag - Verjaardagskalender

Klik voor vergroting

De Enkhuizer Almanak beleefde in 1995 zijn vierhonderdste verjaardag. Hoewel zijn formaat klein is, zijn de daden van deze kordate 'overlever' onmiskenbaar groot!

Traditiegetrouw wijst de Enkhuizer Almanak de weg naar actuele informatie over het weer, de stand van de hemellichamen, de watergetijden en de folkloristische feesten in dorpen en steden. Tips voor huis, tuin en keuken, raadgevingen op velerlei gebied maken deze oudste nog verschijnende almanak ter wereld tot een populaire en voor velen onmiskenbare vraagbaak.

Inspiratie
PHSL Dit zijn de initialen van Pierre Hendrik Simon Lauôt (Piet Hein). Hij is kunstenaar en woont en werkt in Bergen, Noord-Holland. Na het afronden van zijn studie aan de Nederlandse Film Academie in 1975 te Amsterdam, heeft hij voor diverse omroepen gewerkt als cameraman/regisseur. Ook maakte hij eigen filmprodukties en schreef en schrijft nog steeds, scenario's. Het schilderen was in deze periode slechts een neven-arbeid, maar werd zijn professie in 1989.

Piet Hein heeft zich laten inspireren door de Enkhuizer Almanak, die hij van jongsafaan kende. Al bladerend door de almanak werd hij getroffen door de vormen van de tekens van de dierenriem. Hij mijmerde over de herkomst van deze eeuwen-oude symbolen en raakte geïntrigeerd door de sfeer van de mystiek, het ongrijpbare en het geheimzinnige.
De schilder nam de symbolen als uitgangspunt en produceerde een twaalftal schilderijen met een afmeting van 30 x 40 cm. Hij voegde aan elk van de tekens naar zijn oordeel passende kleuren toe. Al mengend kwam hij intuïtief tot hele warme kleuren. Hij gebruikte olieverf en geprepareerd papier. De twaalf tabletten van de Zodiak waren voltooid in 1990.

Kunst aan de muur
Het was eigenlijk vanzelfsprekend dat Piet Hein in contact zou treden met de uitgever van de Enkhuizer Almanak, mevrouw Fransje Jongert. Hij nodigde haar uit om zijn werk te komen bekijken. En zoals dat wel vaker gaat met creatieve geesten, er werd een plan gemaakt.
Ter ere van het vierde eeuwfeest van de Enkhuizer almanak is deze bijzondere verjaardagskalender verschenen. Van de olieverf-tabletten van Piet Hein zijn litho's gemaakt. iedere maand van het jaar is getooid met een kleurenreproduktie van het teken van de dierenriem. De originele schilderingen kregen een plaats in het Enkhuizer Almanak Museum in Enkhuizen.

 

Prijs: € 12,00 (Exclusief verzendkosten)
Op voorraad